Sådan klæder du dig på til vinterens træning

8. december 2015 17:45 , af Hechmann Running

Kulde, sne, regn og blæst. Det kræver lidt ekstra fokus på påklædningen, når vinteren varsler sin ankomst. Jørn Andersen fra Marathon Sport giver gode råd til, hvordan man bedst kommer igennem vintermånederne.

Den dansker vinter er omskiftelig, og det kan være svært at finde den rette påklædning. Ofte har vi lyst til at pakke os lidt ekstra ind, og vi begår ifølge Jørn Andersen fra Marathon Sport let den fejl at tage for meget tøj på.

”Vi konstaterer, at det er koldt, og så tager vi en masse tøj på. Vi må endelig ikke fryse, når vi kommer ud af døren, tænker vi. Her er det så, at man lige må overvinde sig selv,” siger Jørn Andersen, der er butiksansvarlig i Marathon Sport. Selv løber han året rundt og kender til problemet.

”Det må godt være lidt koldt i starten, for allerede efter få minutter vil kroppen være i stand til at producere sin egen varme, og så gælder det om at komme af med sin overskudsvarme. Kan du ikke det, bliver du fugtig og kold. Og det er jo lidt absurd, at man begynder at fryse, fordi man i virkeligheden har haft for meget tøj på,” siger Jørn Andersen.

Inderste lag
I forhold til det inderste lag bør man have noget på, som både kan holde en varm og afgive overskudsvarme på samme tid. Merino uld er meget velegnet til dette. Det er et let og varmt materiale, der sidder godt og behageligt på kroppen. Der findes både tyndere og mere kraftige modeller.

”Jeg foretrækker selv mere tynde modeller, det sikrer god bevægelighed, og oftest er det tilstrækkeligt til at holde varmen,” siger Jørn Andersen, der tester nyt tøj og udstyr til Marathon Sport.

Overkroppen mellemlag
Uden på det inderste lag bør man bruge en almindelig svedtransporterede løbe-t-shirt med korte eller lange ærmer. T-shirten fungerer som isolerende varmelag, hvor fugten søger hen.

”Glem bomulds t-shirt og glem fleeceprodukter. Begge dele er behagelige at have på, men fungerer ikke til løb.”

Overkroppen yderste lag
Overkroppen er kroppens største fladeareal, og dermed der, hvor vi er mest udsatte. Det kan være lækkert at løbe med vest i oktober og november, men herfra bliver det typisk for koldt på armene.

Ifølge Jørn Andersen bør ens yderlag være helt eller delvist vindafvisende og samtidig gerne vandafvisende. Jakkens primære funktion er at holde kulden ude. Hvor tyk den bør være, afhænger af det inderste lag tøj og den aktuelle temperatur. 

”Jeg vil anbefale, at du har både en lettere løbejakke og en varmere løbejakke, hvis du løber hele vinteren.”

Benklæder
Hvad angår vores benklæder, er der ikke helt det samme behov for noget varmeregulerende. Hvad man løber i er meget individuelt, og der findes både varme modeller og overgangsmodeller. Endelig kan man også tage en model med såkaldt windstopper-funktion, hvor en membran sidder foran på lårene. Det er rigtig fint, hvis det blæser meget.

Der, hvor vi oftest bliver kolde, er omkring skridtet. Et lille trick kan være at iføre sig et par shorts over tightsene. Det hjælper til at holde især vind væk, og det skaber et isolerende lag mellem dine tights og den kolde luft.

”Nogen synes det kan se lidt underligt ud at have både tights og shorts på, mens andre synes det ser endnu mere sporty ud - men det virker,” fastslår Jørn Andersen.

Strømper
Når det gælder om at holde fødderne varme, er udstyrseksperten ikke i tvivl.

”Mange oplever at have meget svært ved at holde varmen på fødderne. Jeg vil dog vove den påstand, at hvis man forsøger sig med en god uldstrømpe, så er det de færreste, der ikke kan holde varmen under løb,” siger Jørn Andersen og anbefaler uldsokker af mærket Teko, som koster mellem 120-130 kr.

Hoved, hals og handsker
Det er en god ide at have noget på hovedet og omkring ørerne, når vinteren for alvor tager fat. Igen er merino uld et godt produkt, men der også andre materialer på markedet. Noget omkring halsen kan også være nødvendigt. Det kan være en buff, en halsedisse eller lignende.

”Man bør ikke have bar hud, når du løber. Hvis kold vind får fat et sted, kan man hurtigt blive kold,” siger Jørn Andersen.

I forhold til hænderne har mange kun brug for et par tynde handsker i starten på løbeturen, hvorefter varmen giver sig selv, når først kroppen er i gang. Handsker findes i mange forskellige kvaliteter med forskellige varme- og vandisolerende egenskaber, så det bedste råd er at prøve sig frem.